Ακράγαντας

Η πόλη του Ακράγαντα

Μια από τις εννέα πρωτεύουσες επαρχιών της Σικελίας

Πληθυσμός περίπου 60 000 κάτοικοι.

Επιφάνεια 24.457 εκτάρια με πυκνότητα 242 άτομα ανά kmq.

Ταχιδρομικός Κώδικας 92100

Τηλεφωνικός κώδικας 0922

 

 

 

Η πόλη του Ακράγαντα βρίσκεται στις κορυφές (περίπου 230μ.από την επιφάνεια της θάλασσας)δύο λόφων, ο λόφος του Girgenti, δυτικά, και η Rupe Atenea, στα ανατολικά, κάποτε χωρισμένοι  τεχνικά από τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή για να επιτρέψει τη κυκλοφορία του καθαρού αέρα στην πόλη που πλήττονταν από την ελονοσία. Το έργο της επιχωμάτωσης, άρχισε το 1860, δημιουργώντας έναν ακανόνιστο ανοιχτό χώρο περιφρασσόμενο με δημόσια κτίρια  που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα: το Palazzo της Επαρχίας/Provincia και της Νομαρχίας/Prefettura; το Αρχηγείο Αστυνομίας/Questura, και η έδρα του Κεντρικού Ταχυδρομείου/Poste;  το Palazzo ex Gil; το Palazzo INAIL;  το Τεχνικό Γραφείο/Palazzo del Genio Civile; ο Αστυνομικός σταθμός των Carabinieri , ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Τράπεζα της Ιταλίας/Banca d'Italia.


Ανατολικά, της Porta di Ponte, εισάγεστε στην Via Atenea (πρώην Via Maestra). Ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, μακρύς και δύσκολος, που ξεδιπλώνεται από την αρχή του ιστορικού κέντρου και τελειώνει στην Piazza Municipio. Λίγο πιό ανατολικά, η γειτονιά του Rabato, σοβαρά καταστραμμένο από τις κατολισθήσεις του 1966.
Δυτικά, δίπλα στην εκκλησία του San Calogero, ξεκινάει μια μακριά οδός (1km) με δέντρα, η Viale della Vittoria, κοινώς ονομαζόμενη "la passeggiata". Το άνοιγμα της οδού αυτής ξεκίνησε το 1848, για να προσφέρει εργασία στους άνεργους της πόλης,  και είχε σαν αποτέλεσμα την επέκταση των αστικών περιοχών, εκτός των παλιών μεσαιωνικών αμυντικών τειχών της πόλης προς τα ανατολικά, μέχρι την Rupe Atenea με κτίρια που χρονολογούνται στην περίοδο πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυτικά, η Villa Bonfiglio με το Μνημείο των Πεσόντων 1923, έργο του Mario Rutelli. Από την Viale della Vittoria μπορείτε να απολαύσεται μια υπέροχη θέα έως την Κοιλάδα των Ναών και την Μεσόγειο Θάλασσα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη του Ακράγαντα γνώρισε μια άτακτη αστική ανάπτυξη τόσο στις δυτικές πλαγιές του λόγου και την περιοχή sottogas, αμέσως μετά από το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και το σιδηροδρομικό σταθμό, με την κατασκευή ανώνυμων κτιρίων που έχουν κρύψει σε μεγάλο βαθμό την θέα. Οι κατολισθήσεις του 1966 σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της πόλης καταστέφοντας παλιές γειτονιές και αφήνοντας χωρίς στέγη 7.500 κατοίκους. Η ανάγκη να δωθεί μια κατοικία σε όσους έμειναν χωρίς, έφερε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία, μόλις λίγα Km από το κέντρο της πόλης, αρκετών προαστίων που συχνά είναι ενωμένα με οδογέφυρες με αυτό: Villaseta, Monserrato, Fontanelle, το lido του San Leone, το Villaggio Mosè. Σε αυτά προσθέτονται τα ιστορικά προάστια του Montaperto, Giardina Gallotti και San Michele.