Agrigento Centro storico

Ιστορικό κέντρο του Ακράγαντα

H Παλιά Girgenti

 

Καταλαμβάνει η νουβέλα Girgenti εκείνο το ψηλό μέρος του λόφου, όπου βρισκόταν το αρχαίο φρούριο που ονομάζεται Camico, που βλέπει προς τη Δύση και το Νότο και είναι κοντά στη θάλασσα ; ως εκ τούτου, το γεγονός ότι περιλαμβάνει ισχυρή θέση από τη φύση και την τέχνη , αναφέρεται από τον Πολύβιο  και ως εκ τούτου, όλη η περιοχή είναι επικλινές .
Και πάνω στο  λόφο  ο ναός του Πριγκιπάτου διακοσμημένος με επισκοπική καρέκλα , ιερός από το έτος 1301 στον Άγιο Gerlando πρώτος επίσκοπος της πόλης

Vito Amico Τοπογραφικό λεξικό της Σικελίας

 "a Strata longa San Micheli"

 

Το ιστορικό κέντρο του Ακράγαντα (Kerkent για τους Άραβες, Gergent για τους Νορμανδούς και Girgenti μέχρι το 1927) καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το λόφο του Girgenti σε μια υψηλή θέση, επιλογή, που το κατά το Μεσαίωνα βοήθησε στις αμυντικές ανάγκες της πόλης αλλά και στην εγγύτητα του νέου λιμανιού.
Κάνωντας μια βόλτα στους δρόμους και τα σοκάκια της παλιάς πόλης του Girgenti θα ανακαλύψετε τις χαρακτηριστικές γωνιές και τα πιο σημαντικά μνημεία που παραπέμπουν σε σύνθετα ιστορικά και ανθρώπινα γεγονότα που έχουν επέλθει με την πάροδο των αιώνων από την εισβολή των Αράβων, των Νορμανδών, των Αngioni, Αraganesi, κ.τ.λ.

H επίσκεψη του Ιστορικού κέντρου του Agrigento (η παλιά Girgenti) αρχίζει ιδανικά από την piazzetta Vadalà όπου υπάρχει το άγαλμα του φιλόσοφου Εμπεδοκλή. Από την Porta di Ponte εισάγεστε στην Via Atenea, μακρυά και δύσκολη, που διασχίζει από ανατολικά προς δυτικά το κάτω μέρος της παλιάς πόλης. Σε αυτό το δρόμο ή στα κοντινά μέρη, βρίσκονται αρκετές εκκλησίες και ενδιαφέροντα κτίρια.

Η εκκλησία του San Pietro και η εκκλησία του San Francesco ή Basilica dell'Immacolata, μερικώς κατεστραμένη από τους βομβαρδισμούς του τελευταίου πολέμου. Αξιοσημείωτη η όμορφη αρχιτεκτονική του παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου Chiaramonte.
Η εκκλησία του San Lorenzo ή του Purgatorio όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα σπουδαία έργα της σχολής του Serpotta και την Παναγία με το Χριστό του fra' Felice από Sambuca; η εκκλησία της Santa Rosalìa, και αυτή εποχής barocco και διακοσμημένη με γυψομαρμάρινα έργα του '700. Στο βάθος της πλατειούλας,σημαδεμένη από ένα μαρμάρινο λιοντάρι, η είσοδος του Ηpogeum του Καθαρτηρίου, εντυπωσιακό συγκρότημα υπόγειων σηράγγων, που χρονολογούνται στο V αιώνα π.χ. και αποδίδονται στον αρχιτέκτονα Feace.
 
Πιο πάνω, η εκκλησία του San Giuseppe και δίπλα το πρώην κολλέγιο των πατέρων Φιλλιπίνων. Πρόσφατα ανακαινισμένο, στεγάζει πολλές μόνιμες εκθέσεις (έργα του Giambecchina, Lo Iacono, Politi και Santella) αλλά και προσωρινές. Στο βάθος της Via Atenea, η μεγάλη πλατεία του Δημαρχείου, ακανόνιστου σχήματος στην οποία κυριαρχεί η κομψή πρόσοψη Μπαρόκ της εκκλησίας του San Domenico, και του Δημαρχείου Municipio (πρώην μοναστήρι) του Agrigento, στο εσωτερικού του οποίου βρίσκεται το Θέατρο Pirandello.

Ανεβαίνωντας την Via BacBac ή ένα από τα πολλά σοκάκια πίσω από το Δημαρχείο, μπαίνετε στη καρδιά του ιστορικού κέντρου του Agrigento έως την piazza Bibirria και τον καθεδρικό ναό του San Gerlando. Ο ναός ιδρύθηκε από τον πρώτο νορμανδό επίσκοπο στον XI αιώνα και επεκτάθηκε σε μεταγενέστερες περιόδους παρουσιάζει μια όμορφη ξύλινη οροφή. Πολύ ενδιαφέρον το παρεκκλήσι του San Gerlando όπου μπορείτε να θαυμάσετε την ασημένια λάρνακα του Αγίου και το παρεκκλήσι του De Marinis έργο του Gagini. Στο Μουσείο του Καθεδρικού Ναού φυλάσονται άμφια, λειψανοθήκες, και μια αξιόλογη πινακοθήκη με έργα ζωγραφικής από τον XVI έως τον XIX αιώνα.

Κατεβαίνοντας από την Via Duomo, και ακολουθώντας τις σημάνσεις, φτάνετε στην εκκλησία της Santa Maria dei Greci, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθεδρικός ναός του ελληνικού κλήρου. Στις εγκαταστάσεις του ναού υπάρχουν τα ερείπια ενός δωρικού ναού, αναγνωρισμένος όχι ομόφωνα ως Ναός της Αθηνάς.
 
Διασχίζοντας την Via San Girolamo φτάνετε στο μοναστήρι του Santo Spirito, το πιο σημαντικό Μεσαιωνικό μνημείο του Agrigento."Bataranni" ή μεγάλη Μονή των Κιστερκιανών, αποτέλεσε για αιώνες το σπουδαιότερο κτήριο της πόλης. Μην χάσετε, την εκκλησία με τα γυψομαρμάρινα έργα του Giacomo Serpotta και το μοναστήρι όπου η πρόσoψη του θεωρείται το πρωτότυπο της τέχνης Chiaramonte στη Σικελία. Στην πτέρυγα που ανήκει στο Δήμο του Agrigento φιλοξενούνται ορισμένες συλλογές του Δημοτικού και Εθνο/ανθρωπολογικού Μουσείου. Από το Piano Gamez επιστρέφεται στη Via Atenea.

Έξω από το Ιστορικό κέντρο, στη κοντινή περιοχή, που ονομάζεται contrada Caos, μετά τη Villaseta, στα όρια της πόλης του Agrigento, βρίσκεται το Πατρικό σπίτι του Luigi Pirandello. Πρόκειται για ένα κτίριο, μερικώς ανακαινισμένο, που αντικρίζει την αφρικάνικη θάλασσα, όπου φυλάσονται αναμνηστικά αντικείμενα και χειρόγραφα του μεγάλου συγγραφέα.